27 Ιανουαρίου 2017
Ζάππειο ΜέγαροΑναλογιζόμενη το μέγεθος και την τραγικότητα του Ολοκαυτώματος, η ΑΜΚΕ "ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ" διοργάνωσε την 27η Ιανουαρίου 2017 στο Ζάππειο Μέγαρο, την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ ...μια εικόνα χίλιες λέξεις» θέλοντας να αποδώσει φόρο τιμής σε όλα τα θύματα του τραγικότερου εγκλήματος της ανθρωπότητας. Η 27η Ιανουαρίου ήταν ημέρα κατά την οποία το 1945 απελευθερώθηκε το στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου. (Ν.3218/2004, Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος).

Η έκθεση έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο όπου τιμώμενη χώρα ήταν η Πολωνία. Υπήρχε ειδικό αφιέρωμα στην φρικαλέα ιστορία του στρατοπέδου συγκέντρωσης & εξόντωσης στο Άουσβιτς, το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Στο στρατόπεδο συνολικά εκτοπίστηκαν 1.300.000 Εβραίοι εκ των οποίων 1.100.000 βρήκαν τραγικό θάνατο είτε με βάναυσο τρόπο (εκτελέσεις, θάλαμοι αερίων) είτε από ασθένειες, ιατρικά πειράματα κ.α., καθιστώντας το ως ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η έκθεση περιελάμβανε περισσότερα από 350 φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη συλλογή της ΑΜΚΕ ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ, καθώς επίσης οπτικοακουστικό υλικό από την Πολωνία και το Μουσείο του Άουσβιτς και το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, τα οποία ήταν ευγενική παραχώρηση της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Ελλάδα και του Εβραϊκού Μουσείου.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου, τον οποίο υποδέχθηκαν η Πρόεδρος της ΑΜΚΕ "ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ" κυρία Γλυκερία Γουρνοπάνου και ο εμπνευστής κύριος Γιώργος Καραμάνος.

Οι ομιλίες πλαισιώθηκαν από την Πρόεδρο της ΑΜΚΕ ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ κυρία Γλυκερία Γουρνοπάνου, την Πρέσβυ της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα κυρία Anna Barbazsak, τον Πρόεδρο του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος κύριο Σαμουήλ Μάτσα και τον Πρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών Χωριών Ελλάδος "Ελληνικά Ολοκαυτώματα" και Δήμαρχο Καλαβρύτων κύριο Γεώργιο Λαζουρά.

Με το πέρας των ομιλιών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκινημένος απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας: " Ο τίτλος της έκθεσης είναι εύγλωττος και επίκαιρος. "Δεν λησμονάμε". Σημαίνει ότι δεν πρέπει να λησμονάμε και πράγματι δεν λησμονάμε. Γιατί; Μα γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ, ποτέ πια, τους εφιάλτες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, τους εφιάλτες του ναζισμού να ξανά απειλήσουν το μέλλον και την πορεία της ανθρωπότητας. Είναι χρέος μας να το κάνουμε αυτό, κυρίως η γενιά, υπό την ευρεία του όρου έννοια, που ακόμα έχει ζωντανές μνήμες από την εποχή εκείνη"...... Τόνισε δε, "ευχαριστώ τους συντελεστές της Έκθεσης γιατί τόσο καιρό κάνουν αυτή την προσπάθεια, στην οποία θέλω να το ξέρουν όλοι, έστω και συμβολικά θα είμαι παρών".

Την παρουσίαση της έκθεσης "ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ......μία εικόνα χίλιες λέξεις" τίμησαν με την παρουσία τους, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης,, της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Στρατιωτικής Ηγεσίας, Πρέσβεις, αλλά και πλήθος κόσμου.

Η έκθεση τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, της Περιφέρεια Θεσσαλίας, της Κ.Ε.Δ.Ε., του ΟΑΣΑ, της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940 - 1945 "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ", της Παγκρητίου Ενώσεως και διήρκησε από την 27η Ιανουαρίου έως την 3η Φεβρουαρίου 2017.ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΣΑΝ:

Ιωάννης Αμανατίδης
Υφυπουργός Εξωτερικών

Κώστας Ελευθερίου
εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης

Δημήτριος Σεβαστάκης
εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Σάμου

Υποστράτηγος κος Κων/νος Μασούρας
εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης

Σοφία Βούλτεψη
εκπρόσωπος του Προέδρου της Ν.Δ , Βουλευτής ΒΑθηνών

Βασιλική Σουλαδάκη
εκπρόσωπος της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Δημήτρης Αργυρόπουλος
εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ

Πάνος Σκουρολιάκος
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Ρίζος
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Θραψανιώτης Βουλευτής
ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Μπαλαούρας
Βουλεύτης ΣΥΡΙΖΑ

Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου
Βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων

κ. Χρυσόστομος
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης

Αικατερίνη Παλιού
Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής

Κυριάκος Κενεβέζος
Πρέσβης της Κύπρου

Ιρίτ Μπέν-Άμπα
Πρέσβης του Ισραήλ

Carolina Perez Colman
Πρέσβης της Αργεντινής

Rava Margus
Πρέσβης της Εσθονίας

Mark Bogdan
Επιτετραμμένος της Γερμανικής Πρεσβείας

Fedor Kalaydov
από την Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα

Holly Metcalf
από την Αμερικάνικη Πρεσβεία

Justina Slowik
από την Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας

Αναστάσιος Ταστάνης
Πρόεδρος του ΟΑΣΑ

Θεόδωρος Παπαδόπουλος
Δ/νων Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

Γιώργος Μαριδάκης
Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως

Λουκάς Δημάκας
εκπρόσωπος Μουσείου Ολοκαυτώματος Διστόμου

Σταύρος Αμπαριάν
Αρμένικη Εθνική Επιτροπή

Ζανέτ Μπαττίνου
Διευθύντρια Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος


ΜΙΛΗΣΑΝ:

Anna Barbazak
Πρέσβης της Πολωνικής Δημοκρατίας

Σαμουήλ Μάτσας
Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας

Γιώργος Λαζουράς
Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» & Δήμαρχος Καλαβρύτων

Προκόπιος Παυλόπουλος
Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας