11 Ιουλίου 2017
Lidice Memorial, Τσεχία


Στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε ζωντανές αυτές τις μνήμες και να αποτίσουμε φόρο τιμής στα θύματα της Γερμανικής κατοχής, όχι μόνο του Ελληνικού λαού αλλά όλων των ανθρώπων που πλήρωσαν με αίμα την απελευθέρωση της χώρας τους από το Γερμανικό ζυγό, μεταφέραμε την προβολή της έκθεσης φωτογραφίας «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ …μια εικόνα χίλιες λέξεις» στην Τσεχία.

Μέρος της έκθεσης στάλθηκε μέσω της Πρεσβείας της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα, στο χωριό Lidice της Τσεχίας το οποίο υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή από του Γερμανούς κατακτητές. Το χωριό Lidice το οποίο βρίσκεται στην Τσεχία σε απόσταση 20 χλμ. από την Πράγα. καταστράφηκε, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τους Ναζί ως αντίποινα για τη δολοφονία του Reinhard Heydrich, ανώτατου στελέχους των Ες-Ες και υπεύθυνου του Ολοκαυτώματος. Στις 2 Ιουλίου του 1942, τα περισσότερα από τα παιδιά του Lidice, ενός μικρού χωριού της τότε Τσεχοσλοβακίας, παραδόθηκαν στο τοπικό γραφείο της Γκεστάπο.

Τα 82 παιδιά στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο εξόντωσης στο Chełmno, 70 χιλιόμετρα μακριά, όπου δολοφονήθηκαν με δηλητηριώδη αέρια. Το χωριό με εντολή του Χίτλερ καταστράφηκε ολοσχερώς και εξαφανίστηκε από το χάρτη!

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 82 δολοφονημένα παιδιά παρουσιάστηκε τμήμα της έκθεσης «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ …μια εικόνα χίλιες λέξεις», η οποία παρέμεινε στο Lidice Memorial ως τέλος Σεπτεμβρίου 2017. Στα εγκαίνια των εκδηλώσεων τα οποία πραγματοποιήθηκαν στις 11 Ιουλίου 2017, παρέστη η Πρόεδρος της ΑΜΚΕ "ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ", κα Γλυκερία Γουρνοπάνου κατόπιν προσκλήσεως του Τσέχου πρωθυπουργού μέσω της Πρεσβεία της Τσεχίας στην Αθήνα.